Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
17 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Az élelmirost-kutatás kezdete Dennis Burkitt nevéhez
fűződik, aki sebészként szolgált Afrikában az 1950-es években. Tevékenysége
során észlelte, hogy az afrikai népesség között alig fordulnak elő olyan
betegségek (pl. gurdélyképződés), amelyek Angliában és az Afrikában állomásozó
brit csapatok körében is igen gyakoriak voltak. Az okokat keresve felfigyelt
arra, hogy az afrikaiak székletének napi tömege és térfogata több mint
háromszorosa a britekének. A jelenség hátterében az állt, hogy az afrikaiak
naponta 30 g-nál több élelmi rostot fogyasztottak. Azóta megszámlálhatatlanul
sok tanulmány készült, amely a teljes kiőrlésű gabonaféléknek, így a teljes
kiőrlésű gabonapelyheknek az egészségre gyakorolt jótékony hatásával
foglalkozik.
A teljes kiőrlésű gabonapelyhek fogyasztásának
előnyei
Étrendünk növényi részének igen fontos elemei a
gabonamagvak, amelyek az emberi szervezet energia- és fehérjeszükségletének
kétharmadát fedezik világszerte.
A teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben (pl.
gabonapelyhekben) az élelmi rostok mellett számos védőhatású anyag – pl.
antioxidánsok: karotinoidok, tokoferol, tokotrienol – található, amelyek
védelmet nyújthatnak a daganatok kialakulásával szemben (1). Számos tanulmány
mutatott rá arra, hogy fordított arányban áll egymással a daganatok (pl.
gyomor- és vastagbélrák) kialakulásának kockázata és az elfogyasztott
zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, élelmi rostok és bizonyos zsírok
mennyisége, valamint a fizikai aktivitás (2, 3). A gabonafélék oldhatatlan
élelmi rostjai vízkötő képességükkel növelik a béltartalom tömegét, s
csökkentik a tápláléknak a tápcsatornán való áthaladási idejét. Az élelmi
rostok megkötik a káros anyagcseretermékeket, ezáltal csökkentik a bélrendszer
daganatos betegségeinek kockázatát (4). A bélmozgás serkentésével és a
tranzitidő normalizálásával kiválóan akadályozzák meg a székrekedést is.
A gabonamagvak bőségesen tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, kicsi a zsírtartalmuk, ugyanakkor nagy az összetettszénhidrát-tartalmuk.
A gabonafélék napi fogyasztásával több idült betegség –
például a szívkoszorúér-betegség és az elhízás – kialakulásának kockázata
csökkenthető. Epidemiológiai adatok szerint ugyanis a szívkoszorúér-betegségek
kockázata (5) és az elfogyasztott antioxidánsok mennyisége fordítottan arányban
áll. Az oldható béta-glükánban gazdag magvak (pl. zab, rozs vagy árpa)
hatásosabban javítják az inzulinérzékenységet (6), mint a búza, amely leginkább
oldhatatlan élelmi rostokat tartalmaz. Az ilyen rostokban szegény élelmiszerek
rostban gazdagokkal való helyettesítése csökkenti az inzulinrezisztencia
kialakulásának és az elhízásnak a kockázatát. Holt és Miller bizonyította be,
hogy a gabonafélék feldolgozásának módja nemcsak a glikémiás és inzulinszintet
határozza meg, hanem az étkezés utáni teltségérzetet is. Kísérletükben a
finomlisztből készült termékek esetén volt a legkisebb, míg a teljes kiőrlésű
gabona felhasználása esetén a legnagyobb a telítettségérzet. Az elfogyasztott –
kis zsiradéktartalmú – gabonatermékek étrendbeli arányának növelése segíti a
napi energiafelvétel csökkentését (7).
A magvak rendkívül értékes vitaminforrások, főként a
B-vitamin-komplex vagy az E-vitamin tekintetében. Gazdag forrásai az emberi
szervezet számára nélkülözhetetlen számos ásványi anyagnak is, például vasnak,
magnéziumnak és nyomelemeknek (réznek, cinknek, mangánnak, szelénnek). A
gabonaszemekben található növényi ösztrogén, izoflavon és lignin csökkenti a
menopauza utáni kellemetlen tüneteket (8).
Természetes forrásai a prebiotikus anyagoknak, az oligoszacharidoknak,
a frukto-oligoszacharidoknak, a fermentálódó élelmi rostoknak és a rezisztens
keményítőnek. Ezek az emészthetetlen szénhidrátok olyan baktériumtörzsek
növekedését és aktivitását serkentik a vastagbélben, amelyek egyensúlyban
tartják a mikroflórát, továbbá anyagcseretermékeikkel segítik az egészség
megőrzését és javítják a szervezet ellenálló képességét.
A teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával közelebb kerülhetünk ahhoz a táplálkozási célhoz, hogy a különböző élelmiszercsoportokból, makro- és mikrotápanyagokból az eszményi mennyiséget juttassuk szervezetünkbe.
Irodalom 1. Baublis, A. J., Clydesdale, F. M. et al: Antioxidants in wheat-based breakfast cereals. Cereal Foods World., 45, 71–74, 2000. 2. Adlercreutz, H.: Phytoestrogens: epidemiology and a possible role in cancer protection. Environ. Health Perspect., 103, 103–112, 1995. 3. Greenwald, P., Clifford, C. K. et al: Diet and cancer prevention. Eur. J. Cancer, 37, 948–965, 2001. 4. Slavin, J. L., Jacobs, D. et al: The role of whole grains in disease prevention. J. Am. Diet. Assoc., 101, 780–785, 2001. 5. Anderson, J. W., Hanna, T. J. et al: Whole grain foods and heart disease risk. J. Am. Coll. Nutr., 19, 291S–299S, 2000. 6. Miller, J. C.: Importance of glycemic indexes in diabetes. Am. J. Clin. Nutr., 59, 747S–752S, 1994. 7. Walker, K. Z., O’Dea, K.: Is a low fat diet the optimal way to cut energy intake over the long term in overweight people? Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis., 11, 244–248, 2001. 8. Shoff, S. M., Newcomb, P. A. et al: Usual consumption of plant foods containing phytoestrogens and sex hormone levels in postmenopausal women in Wisconsin. Nutr. Cancer, 30, 207–212, 1998.
Gyuricza Ákos dietetikus
Forrás: Új Diéta Magazin
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!