Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A táplálkozási szakemberek körében sokféle nézet él arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet a napi táplálékbevitel során a hideg vagy a meleg ételeket részesítse előnyben. Melyik hasznosabb, milyen az arány, és egyáltalán: télen több meleget, nyáron pedig hideget fogyasszunk?
A baltimoore-i Táplálkozási Intézet tanulmánya szerint a hideg ételek és italok fogyasztása bizonyos mértékig hátrányosabb, mint a melegeké.
Az emberi szervezet viszonylag állandó hőmérséklete, amelyet a lázmérővel 37 C fok körülire tehetünk, kevesebb energiával gyorsabban képes a meleget a tápanyagokat feldolgozó szervek számára a megfelelő hőmérsékletűre lehűteni, mint a hideget felmelegíteni. Ezt a hőmérséklet-beállítást a száj, a nyelvek a fogak, a nyelőcső speciális mechanizmusokkal végzi.
Ennek ellenére előfordul, hogy valaki forró ételtől vagy italtól akár meg is „égetheti” a száját, vagyis a jellemző égési csípős érzés közben lenyel forró falatot vagy kortyot, ilyenkor a nyelőcsőben tovább”hűl” az anyag, hogy mire a táplálék feldolgozása elindul a gyomorban, illetve a belekben, a hőfok megfelelő lesz.
Nem így a hideg esetében, amely nagyobb károkat tud okozni ebben a folyamatban, mint a meleg. A legkárosabb azonban a forró és a hideg gyors váltakozása, vagyis a nagy hőmérséklet-ingadozásokat a szervezetünk hőkiegyenlítő rendszere nehezen képes feldolgozni. Éppen ezért forróra hideg éppúgy nem ajánlott, mint jegesre a túl meleg.
Forrás:http://napidoktor.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 6 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
11 étel, ami segít, hogy jobban fogjon a gyerekek agya az iskolában
A jövő ételeivel sokkol a Da Vinci TV
Ezek az ételek segíthetnek a tavaszi fáradtság leküzdésében
Ételek, amelyek megfiatalítanak