Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
SÓ
- A kémiában sónak nevezzük – azokat az anyagokat, melyek pozitív
töltésű kationokból, és negatív töltésű anionokból
állnak, azaz kifelé semleges töltésű ionos vegyületek.
Ezek az ionok lehetnek szervetlenek (Cl¯)
vagy szervesek (CH3COO¯),
egyatomosak (F¯) vagy többatomos ionok (SO42).
A sók legtöbbször szilárd halmazállapotú kristályokból állnak.
- A konyhasó (vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után „nátriun-klorid”,
melynek képlete NaCl, az egyik legismertebb só a Földön.
- A sók elnevezése felhasználásukhoz és tulajdonságaikhoz kapcsolható hagyományos
neveikkel történhet Pl. „konyhasó”. Mivel ez nyelvenként, sőt
tájegységenként más-más lehet, ezért egyértelműsítésként kémiai elnevezésűket
használják.
A kémiában a sókat az őket alkotó ionokról nevezik el. A hivatalos forma
szerint a névben előre veszik a kation (pozitív ion, pl. nátrium) nevét, majd
kötőjellel az anion (negatív ion, pl. klorid) nevét (Nátrium-klorid - Sodium
chloride – kősó - konyhasó).
- A nátrium, ami a konyhasónak (nátrium-klorid) is egyik
alkotórésze, szinte minden természetes élelmi anyagban megtalálható.
Ezen kívül az élelmiszeripar is sok sót, só tartalmú tartósítószert használ fel
a gyártás során (konzervek, kenyérfélék, húskészítmények, fűszerkeverékek,
ételízesítők stb.).
Evolúciós örökség
Évmilliókon keresztül arra voltunk rákényszerítve, hogy a bevitt tápanyagokat minél hosszabb ideig, minél hatékonyabban megőrizzük. A hús a szervezetet gyorsan juttatja nagy mennyiségű kalóriához. Magas a fehérje, koleszterin, zsír és ásványi anyag tartalma. A növényi és állati eredetű fehérjék legfontosabb tulajdonsága, hogy nélkülözhetetlen testépítő vegyületek. A zord időket megélt emberiség nem élhette volna túl hús és só fogyasztás nélkül. Többnyire ugyanis olyan vízben kevésbé oldható anyagokat tartalmaznak, amelyek nem tudnak a vizelettel könnyen eltávozni.
Az ember számára a só életfontosságú anyag, legkönnyebben a hús fogyasztás révén jut hozzá a szervezet. A hús sós íze nátrium tartalmának köszönhető. A só nem is olyan rég, még annyira értékes volt, hogy fizetőeszközként használták. Természetes körülmények között nem áll korlátlan mennyiségben rendelkezésre.
Az ipari forradalom viszont a sót könnyen hozzáférhetővé tette. Így az egy
főre jutó só
fogyasztás a többszörösére nőtt. Hosszú idő elteltével kiderült,
hogy a túlsózás magas vérnyomást, ez pedig bizonyos szervekben
vérellátási zavarokat okoz. Főként ott, ahol az anyagcsere fokozottabb
és az bőségesebb vérellátást igényel.
A ma élő „civilizált” emberiség számára viszont veszélyekkel jár a túlzott
cukor, só és zsírbevitel. Az élelmiszeripar óriási
túlkínálata és a mozgásszegény életforma együttesen
megnehezítik a tudatos vásárlási szokások és az egészséges életmód
kialakításának gyakorlatát. A zsíros, túlsózó konyha, a gyorsétkezdék kínálata
mind károsan befolyásolják életmódunkat, egészségi állapotunkat.
A magas energia tartalmú ételek
fogyasztásával nehezebbé válik szervezetünk fehérje anyagcseréje. A keletkező
salakanyag-többletet és a fölösleges só mennyiséget ugyanis
a vese egy idő után képtelen kiválasztani. Ahogy a kiválasztás romlik,
ezek vérszintje nagymértékben megemelkedik. A magas vérnyomáson kívül a szív,
az agy és a vese károsodik ebben az esetben leginkább.
SÓS TÉNYEK
Biológia jelentősége
A szerves só életszükséglet. A sóknak elsősorban, mint
az élő szervezetben található folyadékok (vér, sejtközi folyadékok, sejtek
citoplazmája stb.) ionjait adó vegyületeknek van szerepük. Ezek az oldatok
általában nem csak egy só oldatai, hanem többféle kationt és aniont
tartalmaznak. Ezeknek az ionoknak az aránya és koncentrációja rendkívüli
szereppel bír az egészséges élő szervezet egyensúlyának (homeosztázisának)
fenntartásában.
Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő
mennyiségű és arányú pótlása.
Sokat lehet hallani arról, hogy a szervetlen só nem egészséges.
Ez az állítás azonban pontosításra szorul. Kis mennyiségben a só létfontosságú,
nagy mennyiségben azonban valóban káros hatásaival kell számolnunk.
A só nátrium és klorid keveréke. A nátrium nélkülözhetetlen és
lényeges ásvány, melynek fontos szerepe van a test vízegyensúlyának
fenntartásában, illetve szabályozza az idegingereket és az
izom-összehúzódásokat is.
Só fogyasztásunk 75%-át adja a kenyér, a leves, a nassolás, a gabonapelyhek, a
konyhakész és a gyorséttermi ételek fogyasztása. A maradék 15% főzés közben, az
ételek ízesítésekor és az asztali sózásakor kerül a szervezetünkbe. Csupán
10%-a van jelen természetes módon az ételeinkben.
Káros hatások
Magyarországon is túlzásba visszük a só fogyasztását. A
magyar lakosság többsége naponta, 5-10-15 g sót (nátrium-kloridot) fogyaszt. A Világ
Egészségügyi Szervezet (WHO) által ajánlott 2 - 4 g helyett többszörösét
eszünk meg naponta. A só mértéktelen fogyasztása pedig magas vérnyomást,
szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a vese
megbetegedését idézheti elő.
Nagyon lényeges a megfelelő mennyiségű víz (testsúly 30kg/liter) fogyasztása és
a só fogyasztás minimumra csökkentése, hogy a vese képes legyen ellátni komplex
feladatait.
A só a vese legnagyobb ellensége! A sok só feloldására a vese sok
vizet fog visszatartani. Emiatt, ha nem iszunk eleget, arcunkon és alsó
lábszárunkon kiszárad a bőr. Tehát kevesebb só és több víz fogyasztása
javasolt.
Sótlanul?
Ha só-mentes diétára ítéltettünk, akkor ételeink ízesítéséhez
használjunk bazsalikomot, petrezselymet, kaprot, oregánót, cayenne borsot vagy
csemege paprikát, de a citrom és a lime karikák is különleges ízt adnak
ételeinknek. Házilag is könnyen elkészíthetjük szárított zöldségekből a saját
fűszerkeverékünket, ami a kész ételízesítőkkel szemben nem tartalmaz
szükségtelenül sót és íz fokozó anyagokat.
Csökkenthetjük a bevitt só mennyiségét azzal is, ha a konzervek helyett friss
vagy mirelit terméket vásárolunk. A készen kapható ízesítő porok, leveskockák
helyett részesítsük előnyben, a párolt zöldségek természetes ízét.
Kisebb mennyiségű nátriumfelvétellel sokat tehetünk a magas vérnyomás
megelőzésére. Különböző kutatási eredmények arra mutatnak, hogy vannak sóra
érzékeny egyének és sóra nem érzékenyek. Általában senki nem tudja magáról,
hogy melyik csoportba tartozik, ezért jobb megelőzni a konyhasó okozta
szövődményeket.
„TÉVHITEK A SÓVAL KAPCSOLATBAN
- Használtál-e már sodiumot, ezt a maró anyagot, hogy
fűszerezd vele ételed?
- És a klór nevű mérgező gázt?
”Nevetséges kérdések – mondod. – Senki sem olyan buta, hogy ezt tegye.”
Természetesen nem. De a megrázó valóság mégis az, hogy – te is és - a legtöbb
ember ezt teszi, mert nem tudja, hogy azt a szervetlen kristályos vegyületet,
amelyet SÓ néven ismerünk, ezek az erős vegyi anyagok alkotják.
Az az igazság, hogy az az „ártatlan” termék, amivel nap mint nap „ízesíted”
ételeidet, eltemethet.
Fontoljuk meg a következő tényeket:
1. A SÓ NEM ÉTEL!
Nincs több értelme konyhai alkalmazásának, mint potassium-kloridnak, a
bárium-kloridnak vagy bármely más vegyi anyagnak …
2. A sót a szervezet sem megemészteni, sem felszívni, sem használni nem tudja.
A sónak nincs tápértéke! A sóban nincsenek vitaminok! Nincsenek benne
szerves ásványok! Nincsenek benne tápanyagok!
Ám a só igencsak veszélyes, és bajt okozhat a vesékben, a
hólyagban, a szívben, az artériákban, az erekben és a véredényekben. A só
vízkórt okozva eltömítheti a szöveteket is.
3. A só megmérgezi a szívet, és növeli az idegrendszer túlérzékenységét.
4. A só elrabolja a szervezet kalciumát, és megtámadja a
bélcsatornarendszer nyálkás bevonatát.
Ha a só ekkora veszedelmet jelent az egészségre,
akkor mégis miért használja – szinte – mindenki???
Főleg azért, mert használata meggyökeresedett, szokássá vált évezredek
alatt. De ez a szokás komoly félreértésen alapul. Félreértés, hogy a testnek
szüksége van rá.
Vannak azonban, mint például az eszkimók, akik sohasem esznek sót,
és nem is hiányolják.
Ha az ember egyszer leszokik róla, akkor ugyanúgy tiltakozni fog a só
használata ellen, mint ahogyan a nem dohányzó tiltakozik a cigaretta ellen.
MIÉRT „KELL” SÓT HASZNÁLNUNK?
Bunge, a biokémikus elmagyarázza, hogy a történelem előtti
időkben a sodium (nátrium) és a potassium (kálium) egyensúlyban
volt a Földön. De a folyamatos esőzések az évszázadok folyamán kimosták a
talajból a könnyebben oldódó sodiumsókat. Idővel az összes termőföldnek és a
bennük kifejlődő összes nővénynek alacsony lett a sodium-, de magas a
potassiumtartalma. Ennek eredményeképpen az állatok és az emberek elkezdtek
vágyakozni valami iránt, ami pótolhatná ennek a vegyületnek a hiányát. Így
találták meg a sodiumhiányt hatékonyan nem pótló, de igen veszélyes
szervetlen sodium-kloridot, vagy más néven a sót.
Sót enni természetes sodium helyett ugyanolyan, mint szervetlen kalciumot
enni, hogy kalciumhoz jussunk. Mindkettő testidegen vegyi anyag, és
sejtjeink egyiket sem tudják felszívni. Mivel minden szervetlen anyag
káros az emésztőszervekre, megérthetjük, hogy miért érzünk hirtelen
abnormális szomjúságot, ha sót fogyasztunk. A gyomor egyszerűen idegen anyagot
érez, és azonnal lépéseket tesz annak érdekében, hogy azokat kimossa a veséken
keresztül a testből. El lehet képzelni, micsoda hatással van mindez veséink
érzékeny szűrőire. A só összes szerveink közül a vesére van a legrosszabb
hatással.
Csakúgy, mint a vesékre, a só a szívre is ártalmas. Szívbetegségek esetén
még egy egészen kis mennyiség is elég lehet belőle ahhoz, hogy komoly bajt
okozzon. A normális szívizomműködést a vérben lévő természetes, szerves sodium-
és kalciumsók relatív koncentrációja és egyensúlya szabályozza; a
sodiumfelesleg megzavarja ezt az egyensúlyt, és szívritmuszavarokat és
vérnyomás-emelkedést vált ki.
A japánoknak van az orvosi statisztikák szerint a világon a legmagasabb
vérnyomásuk, és egyben ők a világ legnagyobb sófogyasztói is.” /Paul C.
Bragg és Patricia Bragg/
„SÓ
Egyike a
legmérgezőbb drogoknak. Emészthetetlen, feldolgozhatatlan anyag, rendkívül
nehéz az eltávolítása, kitisztítása. Kitűnő antibiotikum, megöli a
baktériumokat is. Sajnos válogatás nélkül, a hasznosakat is. Ma a konyhasó
pótolja a főzés, sütés, fagyasztás által tönkrement sók egy részét, de nem
képes pótolni az ásványi tápanyagokat, az organikus, szerves sókat. A
sófogyasztás még az ízlelőszerveket is károsítja, eltorzítja helyes
ízlelő-képességünket. Jellemző példaként említhetem, hogy miután évek
óta nem fogyasztok sót, számomra egyszerűen élvezhetetlen pl. a bolti kenyér
vagy a péksütemény, mert marja a nyálkahártyámat.
Kevesen tudják, hogy egyetlen zsömlében
annyi só van, amennyit két egészséges vese egy hét alatt sem képes eltávolítani
(és kinek van már jó veséje?).
A sófogyasztás nyugodtan abbahagyható,
mert az ember számára ehető ételek bőségesen tartalmaznak organikus sókat.
A kiürülő só magával viszi a felesleges vizet is. Sokat segít ebben a
petrezselyem zöldjéből és a gyermekláncfű leveléből készített zöldsaláta.
Jegyezzük meg,
hogy a só a következő betegségek kialakulásában játszik döntő szerepet:
- a vértestek összezsugorodásában, az artériák és vénák szűkületében,
a reuma, a köszvény, a szenilitás, de még a bőrkeményedések
kialakulásában is szerepe van!
- A vakságnak, a zöld- és szürke hályognak is - bár más és más formában
- tudományos alapokon bizonyíthatóan a só az elsőrendű okozója.” /Ferencsik
István/
A gyerekeknek is árt a túl sok só
Egyre több figyelmet fordítunk arra, hogy mérsékeljük az elfogyasztott konyhasó
mennyiségét, mindezt a magas vérnyomás betegség megelőzése érdekében
javasolják az orvosok. Arról viszont keveset tudunk, hogy a gyerekek mennyi
sót fogyaszthatnak, és milyen hatással van rájuk a só - figyelmeztetett
közleményében a brit élelmiszerek minőségét ellenőrző hivatal.
A magas vérnyomás betegség kialakulásban több tényezőnek van együttes szerepe. Az elhízás, a cukorbetegség, a stressz, az alkoholizálás mellett az egyik legfőbb ludas a szakemberek szerint a túlzott sófogyasztás.
Hazánkban egy ember naponta átlagosan 10-12 gramm sót eszik meg
(más országokban ez napi 6-7
gramm), az ajánlott napi bevitel többszörösét. Ez
már jóval meghaladja az egészséges táplálkozási ajánlást.
Az életben maradáshoz 1,5
gramm elegendő. A magyar konyha nagyon sok sót használ,
gyakori az ételek automatikus utánsózása. A tartósított termékek különösen sok
sót tartalmaznak, rengeteg só van azokban a termékekben is, amelyeken egyébként
nem érezni. Például 1 pohár paradicsomlé 6 gramm (!) sót tartalmaz.
A brit élelmiszerek minőségét ellenőrző hivatal (Food Standards Agency - FSA) most
először foglalkozik azzal, hogy a gyerekek számára meghatározza az optimálisan
bevitt só mennyiségét. E mennyiség meghatározásához gondolnunk kell
- a főzéskor az ételbe tett só mennyiségre,
- az étkezéskor való után sózásra és
- a készételekben lévő só mennyiségére is.
Kardiológusok arra mutatnak rá, hogy a kérdés azért sem elhanyagolható, mert a konyhasó, ha túl sokat fogyasztanak belőle gyermekkorban, több bajt okozhat, pl. megalapozhatja a magas vérnyomás betegséget, mely így már a serdülőkorban is veszélyeztetheti az egészséget.
Az FSA ajánlásai szerint, csecsemőknek hat hónapos korig napi kevesebb mint 0,5 gramm só ajánlott, és
egyéves korukig is maximum 1
gramm lehet a bevitel.
Egytől három éves korig 2
gramm a napi maximum só mennyiség; négy- és hatéves kor
között 3, héttől tíz évesig napi 5 gramm, tizenegy és tizennégy éves korig napi 6 gramm a maximum bevihető
sómennyiség.
A legtöbbet a készen vett ételek árthatnak a gyerekeknek és
felnőtteknek is - magyarázza dr. Liam Donaldson orvos. A felmérésekből
kiderült, hogy a gyerekek jóval több sót esznek, mint kéne, és a
"túlsózás" 75 százaléka a készételek gyakori fogyasztásának következménye.
Az élelmiszeripari technológiák nem fukarkodnak a sóval, a tartósítás, az intenzív
íz élmény elérésének egyik legjobb módszere az extrém sózás.
Hiába figyelünk arra, hogy leszokjunk az ételek utánsózásáról vagy, hogy a
főzésnél a sót friss fűszerekkel helyettesítsük, ha készételeket, konzerveket
is eszünk, melyek annyi sót tartalmaznak, mint egy sóbánya.
Az élelmiszeriparnak ezért óriási a felelőssége az étkezési szokások
megváltoztatásában. Angliában több jelenős étteremhálózatnak és a gyerekek
körében népszerű élelmiszereket gyártó cégnek eljutatta tanulmányát az FSA. A
McDonald's hálózat vezetői törekednek arra - olvasható közleményükben, hogy
csökkentsék népszerű termékeik só tartalmát. Elég sok teendőjük lesz, mert a
mérések szerint egy Big Mac jelenleg 2,3 gramm sót tartalmaz, egy nagy adag sült
krumpli pedig több mint 1 grammot.
De nem csak a hamburgerek túl sósak a gyerekeknek, felnőtteknek, de a reggeli
pelyhek, felvágottak, szalámik, zacskós levesek, szószok, chipsek, pékáruk, egyes
sajtok is egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak sót.
Különösen figyeljünk a gyermekek ételeire, mert az ekkor kialakult sózási
szokások egész életükre kihatnak.
Mennyi sóra van szükségünk?
Nagyon kevésre: normális körülmények között elegendő lenne napi l-1,5 g sóbevitel. Ennek azonban legalább tízszeresét fogyasztjuk, ha nem figyelünk oda.
A
túlzott sófogyasztás senki számára sem egészséges, de magas vérnyomás esetén
kifejezetten káros. A só egyik alkotója, a nátriumion mágnesként vonzza magához
a vizet. Ez az oka annak, hogy sós ételek fogyasztása után megszomjazunk
(sörkorcsolya). A vérben lévő nátriumion körüli vízburok jelentősen emeli a vér
térfogatát, a több folyadék pedig nagyobb nyomással jár együtt.
A sóbevitel korlátozásával csökken a vér térfogata is. Van példa arra, hogy a
kialakulófélben lévő hipertónia pusztán a sófogyasztás csökkentésével
rendezhető. Súlyos hipertónia esetében a sótlan étrend önmagában nem oldja meg
a gondot, de mindenképpen megkönnyíti a kezelést, csökkenthető a gyógyszer adag
és ezzel mérsékelhetők a mellékhatások.
Hogyan csökkentsük a sófogyasztást?
Többnyire nincsen szükség drasztikus étrendi változtatásra. Fokozatosan állítsuk át az ételek fűszerezését a természetesebb és egészségesebb ízek felé:
Ha betartjuk ezeket a tanácsokat – ízlelő bimbóink regenerálódása után - kedvező változásokat tapasztalhatunk. Ami a legcsodálatosabb – a só íze helyett – felfedezzük az ételek valódi ízét, amelyet eddig sóbevonat rejtett el ízlelőbimbóink elől.
KÖNNYEDÉN
A só fogyasztás megszűnésével a feleslegesen visszatartott víz elhagyja a
szervezetet, így a testsúly látványosan csökkenni kezd. A teljeskiőrlésű kenyér
és a kevesebb cukorfogyasztás ugyan lassabban, de további fogyást fog
eredményezni.
Az emberi szervezet egy csodálatos gépezet. Ha felhagy a haszontalan tápanyagok
bevitelével, teste azonnal elkezd megválni a felhalmozódott felesleges
anyagoktól és beindulnak a méregtelenítő folyamatai is. Így a súlycsökkenésen
túl javulni fog az egészségi állapota és növekedni fog az energiaszintje is.
Ez pedig nem erőfeszítés, hanem tudatos
választás kérdése.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Egészség és gyógyulás hosszú távon!
Forradalmi áttörés a daganatos és egyéb betegségek gyógyításában, elsőként Magyarországon!
MIÉRT NORMÁLIS AZ, AMI NEM NORMÁLIS ???
Az éltető víz