Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A természetes élelmiszerek csurig vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és másodlagos növényi anyagokkal. Éppen ezért semmivel sem helyettesíthetők, olyan készítményekkel sem, amelyeket egyes hatóanyagok kivonataiból állítanak össze. Mit fogyasszunk rendszeresen, milyen hatóanyagokra figyeljünk feldolgozás, főzés közben?
Íme, még egy hihetetlenül hatékony ínyencfogás, amely nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti! A kakaó a szőlőmagliszt és az áfonya mellett a proantocianidin nevű növényi anyag legjobb forrásai közé tartozik. A proantocianidin a flavonoidok közé tartozik, és képes a gyökök semlegesítésére (vagyis védelmet jelent a mutációk kialakulása ellen), sőt a rákos sejtek energiatermelését is gátolja, mivel az égést elősegíti, az erjedést viszont akadályozza.
A kakaó ezen túlmenően polifenolokat is jelentős mennyiségben tartalmaz. Már napi negyed tábla étcsokoládé (70% kakaótartalom felett) is számottevő dózisban látja el szervezetét ezzel az értékes anyaggal. Fogyassza élvezettel, bűntudat nélkül, de mértékkel. Vegye figyelembe, hogy a csokoládé annál értékesebb, minél sötétebb színű, tehát minél több kakaót tartalmaz, ennélfogva erősebb az antioxidáns hatása. A legértékesebbek a teljesen cukormentes, tiszta kakaószeletek.
Kurkuma: több mint fűszerA kurkumaa sárgagyökér (curcuma longa) intenzív narancssárga színű, fényérzékeny növényi anyaga. Hagyományosan ez a curry-keverékek legalapvetőbb összetevője. Erős színének köszönhetően az élelmiszeriparban természetes színezékként is használják (E100) például margarinokban, rizses készételekben, tésztákban, mustárban, édességekben és burgonyapürékben. Gátolja a kemorezisztencia kialakulását, az érburjánzást és a rákos sejtek metasztázisát (áttétek képződését), és ezzel egyidejűleg hozzájárul pusztulásukhoz is. Ennek köszönhető, hogy a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes, rákellenes élelmiszerünk.
A kurkumát viszonylag könnyen és gyorsan lebontja a máj és a bélnyálkahártya, ami biológiai hasznosíthatóságát némiképp korlátozza. Ha azonban borssal együtt használja az ételek fűszerezésére, a benne található piperin gátolja a kurkuma lebontását.
Mint minden másodlagos növényi anyag, kémiai felépítése miatt a kurkuma is érzékeny a fényre, melegre és oxigénre. Éppen ezért fontos, hogy a kivonatokat és fűszereket olyan gondosan dolgozzuk fel, szállítsuk és tároljuk, hogy biológiai hatékonyságuk ne csökkenjen.
A rákmegelőzéssel kapcsolatban a zöld tea említésétől aligha tekinthetünk el. Különleges értéke kímélő feldolgozásából adódik: a fekete teával ellentétben nem fermentálják, tehát a tealevél értékes polifenoljai (katekinek) nem roncsolódnak. Ugyanis éppen ezeknek az anyagoknak van nagy jelentőségük a rákmegelőzés szempontjából. Akadályozzák a rákos sejt ellátását biztosító erek kialakulását (az angiogenezist).
Már napi három csészényi zöld tea elfogyasztása is kifejezetten gátolja a rákos növekedést. A katekinek optimális felszabadulásához mindenesetre 8-10 percig várni kell a fogyasztásra a tealevelek leöntése után. Részesítse előnyben a japán Gyokuro vagy Sencha-Uchiyama zöldtea-fajtákat, mert ezek polifenoltartalma a legmagasabb.
Forrás:http://www.hazipatika.com
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hogyan védekezzünk táplálkozással a rák ellen?
Egyre fiatalabbak a vastagbél daganat áldozatai
Ételintolerancia- Összefügghet az érzelmekkel?
Ezt együk, hogy megelőzzük a rákot