Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az agy számára a vércukorszint biztosítja a szükséges
tápanyag-ellátást. Alacsony vércukorszint esetén, elsősorban összetett
és hosszan tartó működés (például hosszas koncentráció) alkalmával a
nagyon aktív agyterületeken helyi hiány jelenhet meg, ami a szellemi
teljesítmény csökkenését eredményezi. A glükózfelvétel javítja a
felnőttek kognitív funkcióit, és gyorsan hat, ugyanakkor rövid ideig,
15–60 percig tart. Az optimális vércukorszint mellett a megfelelő
vízfelvétel is elengedhetetlenül szükséges mind a fizikai, mind a
szellemi teljesítőképességhez.
Az agy fokozott anyagcserével működik,
normális körülmények között az elsődleges energiaforrása a glükóz
(szőlőcukor). Aminosavakat (fehérje építőköveket) is képes energiaként
felhasználni, de csak nagyon korlátozott mértékben, viszont a
zsírsavakat közvetlen módon egyáltalán nem tudja hasznosítani.
Mindemellett – főként éhezés során – képes a zsírsavakból származó
ketontesteket is felhasználni. A ketontestek fontos energiaforrást
jelentenek éhezéskor mind az agy, mind pedig az idegsejtek számára.
Ebben az állapotban a glikogénraktárak (tartalékszénhidrát) kiürültek, a
máj pedig fokozottan állít elő ketontesteket a zsírsavakból. Ez a
folyamat lehetővé teszi fokozott felhasználásukat a szervezet szövetei,
de különösen az agy számára. A legfőbb oka annak, hogy éhezéskor az agy
átvált a ketontestek hasznosítására, az, hogy így igyekszik csökkenteni
glükózigényét. Abban az esetben, ha ez a lehetőség nem állna
rendelkezésére, a glükózt nagy mennyiségben az izomfehérjék lebontásából
igyekezne megoldani (ez az ún. glükoneogenezis), ami jelentős
izomsorvadáshoz vezetne. A ketontesteknek ez a „cukortakarékosságban”
betöltött szerepe az éhezéskor kialakult stresszhez való
alkalmazkodásban nagyon fontos.
Agyserkentő ételek – energia az agynak
Az agy fő tápláléka tehát a glükóz, melyet elsősorban a szénhidráttartalmú élelmiszerekből nyerünk. A szénhidrát szó láttán nem kell csak friss, illatos kenyérre vagy gőzölgő tál rizsre gondolnunk, hiszen a szénhidrátforrások jóval változatosabbak. A továbbiakban bemutatunk néhányat.
Burgonya
Nagyon értékes keményítőforrás, amely a szénhidrátok egyik összetett változata, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat, például káliumot is. Ha lehet, ne az olajtól csepegő változatát preferáld, hanem például főzd/süsd meg héjában.
Kenyér, péksütemények
A burgonyához hasonlóan értékes keményítőforrások. Táplálkozás-élettani szempontból értékesebbek a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, rost- és B-vitamin-tartalmuk sokkal jelentősebb, mint a finomított lisztből készült változatoké. Érdemes ezeket előnyben részesíteni.
Tészták
A magyar konyha fontos részét alkotják a tészták, szívesen kínáljuk őket akár köretként, akár levesbetétként. A burgonyához, kenyérhez hasonlóan keményítő formájában tartalmaznak szénhidrátokat. A mediterrán étrend kapcsán vált népszerűvé a durumtészta fogyasztása, amely speciális fehérje-összetétele révén biztosít hosszabb jóllakottságérzetet. A főételként tálalt tésztát dúsíthatod zöldségekkel, sovány hússal. Ha délutáni ropogtatnivalóként valami gyorsra vágysz, megfelelő alternatívát jelenthetnek az instant tészták is.
Gyümölcsök
A gyümölcsök, gyümölcslevek is értékes szénhidrátforrások a bennük lévő gyümölcscukornak (fruktóz) köszönhetően. Fogyasztásukkal ráadásul az energia mellett nélkülözhetetlen rostokhoz, az egészséges idegműködéshez fontos C-vitaminhoz és számos egyéb biológiailag aktív tápanyaghoz, például antioxidánsokhoz is hozzájut a szervezet.
Csokoládé
Finom édes íze miatt csokit enni magában öröm, nem is csoda, ha néhány kocka elmajszolása után több kedvünk lesz tanulni, dolgozni. Bár a csoki koffeinhez hasonló szerkezetű anyagot, ún. teobromint is tartalmaz, élénkítő hatását inkább cukortartalmának köszönheti, emellett az étcsokoládé magnéziumtartalma lehet még jó hatással az idegek működésére, a szervezet stressztűrő-képességére.
Az agy mint energiaellátó központ
Az
agy több százmilliárd idegsejtből áll, az emberi test egyik
legösszetettebb szerve, maga is szerepet játszik a szervezet anyagcsere-
és energiaellátási folyamatainak szabályozásában. A legújabb kutatási
eredmények szerint az agynak van olyan szabályozó hatása is, amely
nemcsak azért felel, hogy az energiát szétossza a zsírszövet, az izom, a
szív, a máj stb. között, hanem például annak eldöntésében is szerepe
van, hogy mit, mikor együnk, és mikor hagyjuk abba.
Az agy az egész
szervezet energiaellátottságáról kap jeleket, ezek összesítésével tartja
fent az egyensúlyt. Amikor az agy nem képes megfelelően elosztani
ezeket az információkat, vagy amikor néhány felülíró utasítás érkezik a
pszichéből, illetve a kognitív területekről, az eredmény az elhízás vagy
az anorexia mellett a koncentráció hiánya is lehet – tudtuk meg a
Nestlé Életmód Iránytű legújabb hírleveléből.
Forrás:http://www.otvenentul.hu/egeszseg/60816
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A főtt ételek miatt hízunk el
Megváltoztatják az agyunkat a gyorsételek?
Jó napot! hozó ételek