Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egy új elképzelés szerint arra kellene figyelnünk, mennyire nehéz megemészteni egy ételt, ha le szeretnénk fogyni.
Az újévi fogadalmak listáját minden bizonnyal a testsúlycsökkentés vágya vezeti, ezért nem csoda, ha januárban mindenki az ételek kalóriatartalmára kíváncsi, és próbál minél kevesebbet enni (legalább egy ideig). Azonban egy új elképzelés szerint inkább arra kellene figyelnünk, mennyire nehéz megemészteni egy ételt.
Richard Wrangham és Rachel Carmody, a Harvard biológusai szerint az
élelmiszereken található tápanyagismertetők csalókák, ugyanis nemcsak
azt kellene figyelnünk, hogy egy étel mennyi kalóriát tartalmaz, hanem
azt is, milyen mértékben van feldolgozva.
A feldolgozott élelmiszerekből ugyanis jóval több energia "épül be"
a szervezetünkbe, vagyis a főtt, sült vagy egyéb módon feldogozott
ételek egyszerűen jobban hasznosulnak, mint ha az ételek alapanyagait
nyersen fogyasztanánk el.
Az antropológiával, illetve evolúcióval is foglalkozó biológusok
szerint éppen a főzés és sütés, vagyis az élelmiszerek feldolgozása
tette lehetővé az emberiség számára, hogy hatékonyabban fejlődjön. Az
extra energiának köszönhetően lett nagyobb az agyunk, lettünk képesek
távolabbra vándorolni, vagy éppen több életképes utódot nemzeni.
Állatkísérletek során bizonyították, hogy az ételekből nyert energia mennyisége változik attól függően, hogy nyersen vagy feldolgozva fogyasztjuk el az adott ételt. A kutatók a keményítőtartalmú,
vagyis szénhidrátban gazdag ételeket hozzák fel példának: ha egy
keményítőtartalmú ételt nyersen fogyasztunk el, akkor benne található
keményítő mintegy fele emésztetlenül halad át a vékonybélen, így a
szervezetünk az adott ételben található kalóriák kétharmadát hasznosítja
csak.
A maradékot a bélben található baktériumok kapják meg, vagy
egyszerűen távozik a szervezetünkből. A főzés ugyanakkor megváltoztatja
az étel összetételét, így a benne található szénhidrátokat képesek
vagyunk megemészteni a vékonybélben.
A feldolgozott ételek ráadásul "puhábbak", vagyis jóval kevesebb energia szükséges a megemésztésükhöz.
A kutatók ezt szintén állatkísérletekkel bizonyították. Patkányok
kétféle tápot kaptak, az egyik hagyományos száraz eledel volt, a másik
pedig puffasztott eleség. A két eledel kalóriatartalma és összetétele
azonos volt, és az állatok pontosan ugyanannyit kaptak belőlük, és
ugyanannyi testmozgást is végeztek. A puffasztott eledelt kapó patkányok
mégis nehezebbek voltak és a testzsírszázalékuk is mintegy 30
százalékkal magasabb volt, mint a hagyományos tápot kapó társaiké.
A fogyás
kulcsa tehát nem a kalóriák számolgatásában rejlik, hanem abban, hogy
minél kevesebb feldolgozott ételt együnk - állítják a szakértők, akik
szerint ha a párolt zöldségeket nyers salátákra, a fehér kenyeret teljes
kiőrlésű péksüteményekre, a lágy sajtokat keményebbre cseréljük,
könnyedén megszabadulhatunk a túlsúlyunktól, még úgy is, hogy a bevitt
kalóriákat nem csökkentjük drasztikusan.
Forrás:http://www.hazipatika.com
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 6 napja itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Megváltoztatják az agyunkat a gyorsételek?
Jó napot! hozó ételek
A csokoládé nem tesz boldoggá
A magas vérnoymás hátterében vérzsírhiány áll