Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha azt mondom, krumpli, a legtöbb embernek a zsírban tocsogó gyorséttermi sültkrumpli jut eszébe, vagy a chips.
A burgonya éppen ezért többnyire méltatlanul száműzött étel az egészségtudatos fogyasztók étrendjéből, pedig értékes hatóanyagainak, magas tápértékének köszönhetően a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alappilére is lehetne.
Ha viszont zsírban tocsogósan, szalonnásan-tejfölösen készül, akkor tényleg nem a legideálisabb fogás...
A burgonya, kolompér, pityóka, és még ki tudja, hány néven illetik eme gumóst, egyik legismertebb, és ilyen-olyan formájában egyik legkedveltebb, gyakran fogyasztott zöldség hazánkban.
Kiemelkedő mennyiségű vitamin és ásványi anyag nem található benne, ám a krumpliban található szerves keményítő kitűnően párosul az ásványi anyagokkal, képessé válva arra, hogy megtisztítsa a szervezetet a lerakodott nehézfémektől.
A burgonya A, B és C-vitamint, káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, folsavat, mangánt, cinket és ballasztanyagokat tartalmaz.
A burgonya haszna nem csak az élelmezésben mutatkozik meg, kimondottan terápiás célokra, gyógyításra is felhasználható. A burgonya remek diétás étel, héjában főzve laktató és tápláló, és nem szívja magába a zsiradékot, így nem is hízlal. Beltartalmi értéke, keményítőtartalma elengedhetetlen az egészséges szervezet kielégítő működéséhez.
A nyers burgonya leve lúgosságánál fogva tisztítja a vért, a káliumtartalma révén pedig a köszvényt gyógyítja, és remekül méregteleníti a májat.
A pürésített főtt krumpli magas káliumtartalma serkenti a bélműködést.
Leve a húgyhólyag- és vesegyulladástra is gyógyírként hat, a gyomorfekély és bélgyulladás tüneteit is enyhíti, ezen felül epekő hajtó hatása is ismert.
Külsőleg rovarcsípésre, sebekre, gyulladásra, mitesszeres bőrre egyaránt alkalmazható, de félbe vágva a talpra helyezve még a lázat is csillapítja.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Emésztőszervi betegségek: a gyomorfekély
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 2014 - Természetes gyógynövények - gyógygombák és életmód segítségével
Interjú készült velem
A vörös répa: cékla az ebédlőasztalon