Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha már a cékla került nálunk terítékre, gondoltam, megérdemel egy kis rivaldafényt!
Emlékszem, óvodás koromban azok voltak a legízletesebb fogások, amikhez céklát is osztottak a pici, kék szélű tálkákban.
Az ebédekre már nem emlékszem, de a cékla ize, illata, színe máig megmaradt bennem.
Naná, hiszen mindig sikerült leennem magam, anyukám legnagyob örömére. Akkoriban csak az ecetes olló segített...nem véletlenül használták régen, és használják mai napig is a céklét ételszínezékként.
Szerencsére a kellemetlen esetek okán sem csökkent rajongásom a cékla iránt, a mai napig az egyik kedvenc csemegém: akár savanyúságként, akár chipsként, vagy salátának elkészítve.
Mint azt azóta megtudtam, jellegzetes, és talán sokunk emlékezetében (is) nyomot hagyó színét, mondhatni a védjegyét a vörös bétanin, és a sárga vulgaxantin nevű anyagoknak köszönheti.
De tartalmaz még rengeteg más vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot, kész patika ez a gumó!
A cékla gazdag káliumban, ez segíti a szervezet fiziológiai (érthetőbben, vagy inkább divatosan fogalmazva: a sav-bázis egyensúlyát) egyensúlyának fenntartását.
Rengeteg C vitamin van benne, mondanom sem kell, mennyi mindenre van jó hatással ez a nélkülözhetetlen vitamin!
És ezen kívül gazdag még kálciumban, foszforban és vasban is, ami azért fontos, mert a szervezetünk a céklában található vasat képes a leghatékonyabban hasznosítani. Időseknek és kismamáknak kifejezetten javasolt a gyakori fogyasztása, leginkább a frissen facsart lé formájában. Van benne nátrium, cholin, szilícium, magnézium, réz, cink, mangán, jód, niacin, betain, króm, kobalt, mangán, kén, B1, B2, B6 vitamin, és természetesen rengeteg cukor, azaz szénhidrát, az agyunk üzemanyaga, a legkönnyebben és leggyorsabban hasznosítható formában.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Hajdina, az energiát adó csodagabona
A tökéletes téli eledel: a köles nem csak egészséges, de fel is melegít!
Szezám tárulj: a szezámmag titkai
Törökparadicsom, a szerelem almája