Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az életünkből nehezen kiiktatható a
stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az
energia-egyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor sokan meghíznak, mert
túlzott táplálékbevitellel igyekeznek oldani a bennünk lévő
feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon
lefogynak. A stressz leküzdésében is hasznos lehet, ha jobban
odafigyelünk táplálkozásunkra, amelynek kulcsa a rendszeresség és a
mértékletesség. Az energiaegyensúly fontosságára hívja fel a figyelmet
az Európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás
Társaság is, amely ma, május 22-én országszerte 27 helyszínen tart
lakossági szűrést.
A stresszt sok minden kiválthatja, külső
és belső tényező egyaránt, például az aggódás, egy szereplés, egy
vizsgahelyzet, munkahelyi túlterheltség, magánéleti gondok vagy
bármilyen más, nem várt helyzet. A stresszre különböző módon reagálunk,
és ez a táplálkozásunkra is kihathat, befolyásolhatja az egészségünket
is. Vannak, akik túlzott táplálékbevitellel próbálnak úrrá lenni a
nehézségeken, a köznyelvben ezt úgy mondjuk, evésbe fojtják a bánatukat,
másoknak pedig egy falat sem megy le a torkán, ők hirtelen, ijesztően
lefogynak. Könnyű belátni, hogy előbbiek esetében súlygyarapodással kell
számolni. Ilyenkor jellemző lehet egy-egy étel túlzott fogyasztása, ami
a többlet energiabevitel mellett is tápanyaghiányhoz vezethet. Mások
viszont képtelenek enni, stressz hatására az embereknek körülbelül
harmada jelentősen kevesebb táplálékot vesz magához. Tartós stressz
esetén náluk ugyancsak sokrétű tápanyaghiány léphet fel. A stressz tehát
hosszútávon mindenképpen fizikai és lelki kimerüléshez vezethet, végső
soron egészségkárosító hatásokkal járhat.
Stresszoldó táplálkozási tippek
Tartsuk be a napi ötszöri étkezést
Tudatosan figyeljünk oda a táplálkozásunkra! Együnk rendszeresen,
próbáljuk betartani a napi ötszöri étkezést, három nagyobbat és két
kisebbet iktassunk be, akkor is, ha nem kívánunk enni! Együnk inkább
kisebb adagokat, de ne hagyjunk ki étkezést! Ezzel a túlzott, illetve a
nem elégséges táplálékbevitelt is orvosolhatjuk. Különösen fontos, hogy,
ha a nap folyamán mégis kimarad étkezés, azt ne este pótoljuk be.
Figyeljünk a vitaminok és ásványi anyagok pótlására
A stressz csökkentésére jó megoldás, ha egészségesen táplálkozunk.
Fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát,
hüvelyeseket, halat, sovány tejterméket, hiszen ezek magnéziumtartalma
különösen jót tesz az idegrendszernek. A magas C-vitamin tartalmú
zöldségek, gyümölcsök fogyasztása további előnnyel jár, hiszen
stresszhelyzetben megemelkedik az adrenalinszint, amelynek termeléséhez a
C-vitamin elengedhetetlen.
Álljunk ellen a nassolásnak
Még a gyors feszültségcsökkentés árán is próbáljuk elkerülni a nassolást
és ragaszkodjunk a rendszeres étkezésekhez. Ha valamit nagyon muszáj
elrágcsálnunk, akkor inkább kevés gyümölccsel, nyers zöldséggel
csillapítsuk az evés iránti vágyunkat.
Mozogjunk rendszeresen
A mozgás endorfin-termeléssel jár, aminek a fájdalomcsillapításban és
feszültségoldásban is szerepe van. A rendszeres testmozgás tehát
hathatósan segít a stressz kezelésében, ugyanakkor alappillére az
energia-egyensúly hosszú távú megtartásának is, amivel elkerülhető a
súlygyarapodás.
Igyunk eleget
A megfelelő folyadékpótlással nem csak a túlzott táplálékbevitelt
kerülhetjük el, de közérzetünkön és teljesítőképességünkön is
javíthatunk vele, ami különösen jól jöhet a nehezebb időszakok
átvészelésénél.
„Az energia-egyensúly, azaz a bevitt és a felhasznált kalóriák közti
egyensúly hosszú távú megtartásával, jó eséllyel visszaszorítható a
népbetegségnek számító túlsúly és elhízás – mondja Bedros J. Róbert, a
Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre
Kórház főigazgatója. – És ez messze nem pusztán esztétikai kérdés,
hiszen az elhízás bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (magas
vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, egyes
daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát. Épp ezért társaságunk
az Európai elhízás elleni napon is szeretné ráirányítani a figyelmet az
ideális testtömeg megőrzésének fontosságára. Ebből az alkalomból 27
helyszínen, valamint az OEFI regionális egészségfejlesztési centrumaiban
lakossági szűrést szervezünk, ahova 3000 embert várunk. Az
állapotfelmérésen kívül hasznos táplálkozási tanácsokat is kapnak a
résztvevők május 22-én.”
Forrás:http://orientpress.hu/
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Emésztőszervi betegségek: a gyomorfekély
Ételintolerancia- Összefügghet az érzelmekkel?
Ezt együk, hogy megelőzzük a rákot
Influenza: erre figyelmeztet a dietetikus