Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Napjainkban egyre nagyobb értéke van az egészségnek, egyre többen figyelnek oda a táplálkozásra is. Sokan vélik magukon felismerni az ételallergiák tüneteit, néha olyan, mintha rohamosan terjedő járvánnyal lenne dolgunk, ami félelmetes iramban szedi az áldozatait.
Laikusként nagyon nehéz eldönteni, hogy a tüneteink élelmiszer-eredetűek-e, vagy valami más áll a háttérben. Viszonylag egyszerű, ha erőteljes allergiás tünetek (csalánkiütés, bőrviszketés, légutak duzzanata, nehéz légzés stb.) vagy emésztőrendszeri panaszok (puffadás, hasmenés, hasi fájdalom) tapasztalhatók, ez esetben néha még egyszerű megfigyelés is elegendő a probléma azonosításához.
A táplálkozás különböző területeinek vizsgálatakor szinte elsőként merül fel a kérdés: hogyan érdemes párosítani az élelmiszereket annak érdekében, hogy minél magasabb tápértékkel rendelkezzen, és a lehető leghasznosabb legyen szervezetünk számára?
Az ételek társítása során figyelembe kell venni a fehérje-, szénhidrát-, vitamin-, és ásványi anyag tartalmat, az ún. savas és lúgos élelmek arányát és természetesen az ízkomponenseket, ízharmóniát.
|
|
Az unalomig ismételt párolt, morzsába forgatott vagy rántott verzióknál ezerszer izgalmasabb ételeket kreálhatunk karfiolból csupa ízzel, fűszerrel. Ráadásul azoknak is kedvez a fogyasztása, akik figyelnek az alakjukra, és próbálnak tudatosan táplálkozni.
Sokoldalú diétás zöldség rengeteg tápanyaggal
A karfiol rendkívül változatosan elkészíthető, fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve vagy sütve. Ráadásul 100 grammonként 48 milligramm C-vitamint, valamint folsavat, B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz.
Sokan és sok megközelítésből vizsgálják a táplálkozást, s ma már vitán felül áll a tudományos körökben, hogy nem csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. Egy jó reklám, az időjárás vagy egy irodalmi mű is befolyásolhat minket, ám a legutóbbi étkezési kutatás központjában a memória áll.
A kutatók megállapították, hogy nem csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk. Erre talán a legbeszédesebb példa az amnéziában szenvedők esete. Az ilyen betegségtől gyötört emberek elfelejtik, hogy ettek, s akkor is az ételhez nyúlnak, mikor - elviekben - tele kellene lenniük.
A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, nem csonthéjas, nem fán terem, és semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz. A fűfélék családjába tartozó növény föld alatt növekedő gyökerében 6 mm-25 mm átmérőjű gumót növeszt. Ezt használják táplálkozási, gyógyászati célokra és halcsalinak. A növény gumós termését ősszel betakarítják, tisztítják, méret szerint elkülönítik.
A földimandula egy részét gumóként értékesítik, másik részét speciális hántoló technológiával nedvesen vagy szárazon hántolják, darabolják, őrlik vagy darálják, osztályozzák, csomagolják és értékesítik.
Ha a külső ingerek helyett magunkra figyelve eszünk, kevesebb étel is elég. Jót tesz, ha van módunk ügyelni: miből van és mi történik vele. A mindful eating tudatosságra nevel, segíti az egészséges és élvezetes táplálkozást.
Több mint 50 olyan kézirat maradt fenn a középkorból, amely az akkori európai emberek táplálkozásával foglalkozik. Egyesekben gyógyító hatású ételeket soroltak fel gyógyszertárosoknak, más kéziratok pedig hatalmas lakomákról számoltak be. Legnagyobb részük pedig a középkori konyha fogásait jegyzi, legalábbis azokat, amelyek a gazdag nemesembereknél kerültek az asztalra.
A nemesek étrendje rendkívüli módon eltért az alacsonyabb társadalmi osztályokétól, bár ismerve a történelmi viszonyokat, ebben nincs is semmi különös.
A depresszió megelőzésében is segíthet a mediterrán étrend egy új kutatás szerint, melyről a BBC hírportálja számolt be.
A Molecular Psychiatry című szaklap aktuális számában közölt tanulmány szerzői az utóbbi nyolc év 41 tanulmányát elemezték.
A gyümölcsök, zöldségek, gabonaételek - köztük teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, barna rizs -, olajos magvak, olívaolaj és kevés hal, hús, valamint tejtermék fogyasztásán alapuló étrend a kedélyállapotra is hatással van az analízis eredményei alapján.
A táplálkozási szakemberek körében sokféle nézet él arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet a napi táplálékbevitel során a hideg vagy a meleg ételeket részesítse előnyben. Melyik hasznosabb, milyen az arány, és egyáltalán: télen több meleget, nyáron pedig hideget fogyasszunk?
A baltimoore-i Táplálkozási Intézet tanulmánya szerint a hideg ételek és italok fogyasztása bizonyos mértékig hátrányosabb, mint a melegeké.
Az emberi szervezet viszonylag állandó hőmérséklete, amelyet a lázmérővel 37 C fok körülire tehetünk, kevesebb energiával gyorsabban képes a meleget a tápanyagokat feldolgozó szervek számára a megfelelő hőmérsékletűre lehűteni, mint a hideget felmelegíteni.
Egészséges életmódot követni óriási kihívás, és nemcsak azért, mert nehezen vesszük rá magunkat a mozgásra, vagy mert nem tudjuk megtagadni magunktól a nassolni valót – hanem azért is, mert még a szakemberek véleménye is évről évre változik azzal kapcsolatban, melyik étel egészséges és melyik nem.
A Sun most összegyűjtött kilenc tévhitet az egészséges táplálkozással kapcsolatban, amit ha helyreteszel magadban, jelentősen könnyebbé válhat az életed!
Keczánné Macskó Piroska írta 12 órája itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu