Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Táplálkozás Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Táplálkozás Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó jótékony hatású
baktériumokról már az Ószövetség - Genesis - is említést tesz.
A Nobel-díjas
Elie Metchnikoff majdnem száz évvel ezelõtt fogalmazta meg elõször a
probiotikumok jelentõségét és sajátosságait, valamint õ javasolta bizonyos
tejsav baktériumok fogyasztását, támogatva ezzel egészségünket és a jó
közérzetünket.
A történet következõ állomását 1980 jelentette, amikor is
azonosították az egyik Lactobacillus törzset, a L.
Ha szombat-vasárnap együtt is eszik a család, az csak két nap a hétbõl. Ám az óvodákban és a napközikben nem megfelelõ az étkeztetés, a kamaszok pedig zsebpénzükkel bevonulnak egy-egy gyorsétterembe? Az iskolának és a médiának nagy szerepe lenne abban, hogy megtanítsa a gyerekeket a helyes táplálkozásra.
Felmérések igazolják, hogy a gyermekek kevés zöldséget, fõzelékfélét fogyasztanak. Gyakran nem reggeliznek, nem uzsonnáznak, sõt sokuknál a vacsora is elmarad.
|
|
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Régóta tudjuk, hogy
bizonyos élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékûek, a természetes
egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. De mi savas és mi lúgos?
Milyen jelei vannak az elsavasodásnak? S hogyan tehetünk ellene?
Egyensúlyban
Testünk különbözõ részeiben eltérõ a kémhatás. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különbözõ hatások könnyedén lecsökkenthetnek, illetve megemelhetnek. Az elfogyasztott ételek a testben savképzõ vagy bázisképzõ összetevõkként jelennek meg, s ha tisztában vagyunk a bevitt táplálékok savasító vagy éppen lúgosító hatásával, sokat tehetünk azért, hogy helyreállítsuk szervezetünk kibillent egyensúlyát.
Magyarországon a férfiak átlagosan négyszer, a nõk
háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi elegendõ lenne a szervezet
számára, és már a tizenéves fiúk és lányok szervezetébe is háromszor, illetve
két és félszer több só kerül.
Ennek az igen nagy sóterhelésnek
kétharmad-háromnegyed része az élelmiszerekbõl származik ? sütõipari, tejipari,
húsipari, konzervipari termékek, sózott olajos magvak, csipszek, sós rudacskák
stb., a többi só a sózási szokások eredményeként kerül a szervezetbe.
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Talán már közismert tény, hogy az immunrendszer erõsítésének egyik módja a helyes táplálkozás. Valóban segítenek bizonyos diéták és a böjt? Igaz, hogy a sárgarépa erõsíti védekezõrendszerünket?
Immunrendszerünk fõ feladata, hogy a szervezetünket védje. Védelemre van szüksége a bekerülõ kórokozók (vírusok és baktériumok) miatt, de az immunrendszer szabadít meg bennünket a magában a testben keletkezõ kóros sejtektõl is.
E védelem mindig két lépcsõbõl áll; a kórokozót illetve a hibás sejtet fel kell ismerni majd elpusztítani.
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Az élelmirost-kutatás kezdete Dennis Burkitt nevéhez
fûzõdik, aki sebészként szolgált Afrikában az 1950-es években. Tevékenysége
során észlelte, hogy az afrikai népesség között alig fordulnak elõ olyan
betegségek (pl. gurdélyképzõdés), amelyek Angliában és az Afrikában állomásozó
brit csapatok körében is igen gyakoriak voltak. Az okokat keresve felfigyelt
arra, hogy az afrikaiak székletének napi tömege és térfogata több mint
háromszorosa a britekének.
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Jó pár éve már, hogy arab férfi feleségeként újra tanulom a fõzést,
mert bizony alapjaiban különbözik a két kultúra ízvilága, technikái és
hagyományai. A gasztronómiában is egy új világ nyílt ki elõttem, új ízek,
illatok és hangulatok. Ennek a világnak az ajtaját szeretném most kitárni önök
elõtt.
Egy arab asszony konyhájában
Mielõtt komolyabbra fordítanánk a szót, tegyünk egy röpke utazást, ígérem, még vízumra sem lesz szükség.
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Legtöbbször nem tudjuk megmagyarázni, miért is az a párunk akit végül választottunk. Párválasztásunkban rengeteg tudatalatti tényezõ befolyásol bennünket. Fontos lehet számunkra a külalak, a kulturális hovatartozás, de vajon mi a helyzet a testtömeggel? Befolyásolják?e választási szokásaink a túlsúlyosok számának növekedését? Ezt az igen érdekes felvetést vizsgálták skóciai kutatók.
A tanulmány elkészítésében 42 pár
vett részt, bevonásukkal a kutatók arra jutottak, hogy a nem véletlenszerû
párválasztás hozzájárulhat az elhízás terjedéséhez.
16 éve | Klub Wellness | 0 hozzászólás
Az egyszerû, fehér kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) legalább
ugyanannyi ? sõt bizonyos esetekben több ? antioxidánst tartalmaz, mint a
drágább fajták.
Habár a fehér csiperke a leggyakrabban termesztett ehetõ gomba a világon (évente több ezer tonnát fogyasztunk belõle), gyakran csak az egzotikusabb és drágább gombák gyenge rokonának tartják, és úgy vélik, a tápanyagtartalma is szegényebb.
A
Journal of the Science of Food and Agriculture új számában megjelent tanulmány
szerint azonban a fehér csiperkében ugyanannyi antioxidáns található, mint
drágább vetélytársaiban, a japán konyhamûvészetben magas áron értékesített
maitake és matsutake gombákban.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu